Voorbij de Verwarring

Voorbij de verwarring

Het zit erop. Voorbij de verwarring 2019 was een mooie dag. Zo’n 400 bezoekers trotseerden het stormachtige weer voor een bezoek aan Congrescentrum 1931 in Den Bosch om ervaringen te delen, bij te leren en te luisteren naar indrukwekkende persoonlijke verhalen. Men kon kiezen uit ruim 50 lezingen, workshops, trainingen, interviews, presentaties, adviesgesprekken en andere activiteiten rond de vraag wat nou echt werkt bij mensen die kwetsbaar zijn en zich soms verward gedragen. De organisatie bedankt alle betrokken medewerkers, organisaties, sprekers en deelnemers voor hun bijdrage aan deze bijzondere praktijkdag.

De meeste bijdragen en presentaties zijn hier te vinden.

 

Praktijkvoorbeelden

Voorbij de verwarring was bedoeld voor iedereen die samenwerkt rond kwetsbare mensen. De dag bevatte veel prachtige initiatieven die de afgelopen jaren tot stand zijn gekomen, velen voortgekomen uit het Actieprogramma lokale initiatieven voor mensen met verward gedrag van ZonMw. Zoals Respijthuis Frits in Baarle-Nassau. Dit is een huis dat ruimte biedt aan kwetsbare mensen, die hier tijdelijk kunnen wonen zonder indicatie, diagnose of kosten. Of de GPS-Smartwatch, waarmee cliënten snel kunnen worden teruggevonden en teruggebracht naar de ggz-instelling, een uniek project opgezet door de naaste familie van een cliënt.

Onder anderen secretaris-generaal van VWS Erik Gerritsen en de landelijk portefeuillehouders VLOT, Liesbeth Spies (burgemeester Alphen aan den Rijn) en Sven de Langen (wethouder Rotterdam) benadrukten nog eens hoe belangrijk deze praktijkvoorbeelden zijn en wat samenwerking kan opleveren. Zo’n 40 deelnemers bezochten per bus Reinier van Arkel, de oudste ggz-instelling van Nederland.

Persoonlijke verhalen

Presentator Ajouad El Miloudi sprak met ervaringsdeskundige Karlijn Roex en familie-ervaringsdeskundigen Ellen van Musscher en Hans en Nico Alderliesten onder meer over hoe verwardheid ook ingrijpt in het leven van naasten en hoe je daar als omgeving bij kunt helpen. Psychiater Bram Bakker vertelde hoe hij zelf aan de andere kant van de dokterstafel belandde en pianiste Iris Hond liet met haar muziek en persoonlijke verhaal horen hoe ze het leven straat zelf heeft ervaren. Ze vond de kracht in de muziek en brengt die nu op plekken waar dit hard nodig is, zoals in de daklozenopvang en in de gevangenis.

Trainingen

Naast deze voorbeelden en verhalen stonden ook veel lessen op het programma. Zoals die van corporate antropoloog Danielle Braun, die liet zien dat wat voor de een heel gewoon is, voor de ander juist gek kan zijn en hoe je door je in de ander te verdiepen beter kunt samenwerken. Er waren ook trainingen in hoe je in een gesprek het contact tussen hulpverleners, naasten en cliënt kunt herstellen of hoe je bewustwordingsbijeenkomsten opzet waarin buurtbewoners leren omgaan met kwetsbare wijkbewoners.

Op het netwerkplein kon je rustig doorpraten, bekenden en onbekenden ontmoeten of zelfs een expert ‘lenen’ uit de Mensenbieb voor advies. Een bijzondere uitdaging vormde het midgetsjoelen of je luisterde naar de verhalen in het Museum van Mooie Oplossingen met onder meer een VR-bril waarmee je kunt ervaren wat jongeren met een licht verstandelijke beperking meemaken.

 

Voorbij de verwarring is een initiatief van ZonMw en het Verbindend Landelijk OndersteuningsTeam (VLOT).